
Naming a place of 
learning with an 
Education Health 
and Care Plan 
(EHCP)
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Right to request 

Parent/carers or young person have a 
right to request any of the following 
types of school or college:

•	 A maintained school or nursery 
(mainstream or special)

•	 An Academy (mainstream or 
special)

•	 An institution in the Further 
Education sector

•	 A non-maintained special school
•	 A section 41 school.

The LA must consult with any place 
of learning they are asked to and they 
can consult with as many places as 
necessary. Although the LA must 
consult with the parent/carer or young 
person’s preference they can consult 
with any place of learning they think 
may also be suitable and able to meet 
need. 

Early years, school and post 16+ admissions 
with an EHCP are different to the normal 
admissions process. A Local Authority (LA) 
cannot make you go through the normal 
admissions process if you (16+) or your child 
(parent/carer) have an EHCP.

Parent/carers or young people have a legal 
right to request a particular place of learning is 
named in an EHCP or express a preference for 
an independent school/college.  

A parent/carer or young person can request or 
express a preference for a particular place of 
learning when they receive a draft EHCP or a 
notice that states the LA will be amending the 
plan. 

Parent/carers and young people have a right 
to a mainstream education if this is what 
they want but this does not mean a right to a 
particular mainstream school. 
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Expressing a preference for an 
independent school or college (non-
section 41)  

Parent/carers and young people can express a 
preference for an independent school or college 
to be named in the EHCP, but the LA do not 
have to consult or name. They must however, 
have regard to the general principle that the 
child is educated in accordance with the wishes 
of their parent/carers as far as possible with the 
avoidance of unreasonable public spending. The 
LA have a duty to consider the young persons 
preference by gathering and listening to their 
views, wishes and feelings. 

If a parent/carer or young person asks for an 
independent setting to be named in the draft 
plan as their preference, then they need to prove 
that none of the schools the LA are offering can 
meet needs or that the cost of the placement is 
not unreasonable public spending. 

Where a parent/carer or young person is 
requesting an independent setting they will need 
evidence from a professional that shows or states 
why the independent setting is the only school 
or college which can meet the child or young 
person’s needs.

The LA cannot name an independent school 
or college in an EHCP without that school or 
colleges consent, or order that they accept a child 
or young person without an offer of a placement. 

Legal tests when naming a place of 
learning

The only reason a LA can refuse to name parent/
carer or young person preference is if: 

The setting is unsuitable for the age, ability, 
aptitude or special educational needs (“SEN”) of 
the child or young person; or

The attendance of the child or young person 
would be incompatible with the provision of 
efficient education for others; or

The attendance of the child or young person 
would be incompatible with the efficient use of 
resources.
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The LA has to prove that at least one of these 
conditions applies in order to not name the 
parent/carer or young persons preference. 

Naming a place of learning 

A parent/carer or young person can submit 
preference for a place of learning either at the 
draft stage of the EHCP or if the LA have sent 
a notice to state they will be amending the 
plan; this normally happens at phase transfer. 

Prior to the LA naming the school they must 
consult with: 

(a) the governing body, proprietor or principal 
of any school or other institution the authority 
is considering having named in the plan, and
(b) if that school or other institution is 
maintained by another LA, that LA.

The LA should give them 15 days to respond 
to their consultation, if the place of learning 
fails to respond to the consultation the LA can 
decide whether to name them or not without 
their response. 

The final decision about naming a placement 
lies with the Local Authority but they must 
ensure they are naming parent/carer or young 
person preference unless they can’t for one of 
the legal reasons. 

LA’s can direct a place of learning (but not 
independent school or colleges) to take a 
child or young person if it deems that they are 
suitable and can meet needs. Once the EHCP 
is finalised whatever place of learning is named 
in Section I must admit that child or young 
person. 

The LA are legally allowed to name type of 
setting in section I but means that there is no 
place of learning that has the duty to admit the 
child or young person. 

If a parent/carer or young person is unhappy 
with the placement named in Section I of the 
EHCP or there is only a type of school named, 
they can challenge this decision at the First 
Tier Tribunal.
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